Marcella vs. Hodgkin

I'm back! 19 oktober 2011

Filed under: Geen categorie — mavzandwijk @ 9:54 PM

Daar ben ik weer! Na bijna twee maanden niet te kunnen bloggen, is het nu eindelijk weer zover! Ik heb natuurlijk onwijs veel te vertellen, alleen vergeet ik waarschijnlijk de helft (natuurlijk..). Gelukkig kan ik me de belangrijkste dingen nog wel herinneren, dus het komt heus wel goed..

 

Ten eerste iets over de chemo. Doordat ik na de derde chemo wat last van complicaties heb gehad (understatement), keek ik toch wel wat op tegen de behandeling op 25 augustus. Er was echter wel een pluspunt: het was de allerlaatste keer chemo, een feestje waard natuurlijk! Dus gewapend met jodenkoeken voor de verpleging en hawaiikettingen gingen we naar de chemo. Dit was verder niet zo spannend, en ik was blij dat ik er vanaf was.

 

Op 12 september, precies vier maanden na het krijgen van de diagnose, mocht ik weer bij de internist verschijnen. Ik zou te horen krijgen hoe de situatie in mijn lichaam er nu voor staat, hoe goed (of slecht) de chemo had geholpen. Het nieuws was overdonderend: Er was gewoon niets te zien op de scans! Dat betekent niet dat de scans niet waren gelukt, maar dat de kanker weg is! Geweldig nieuws!!

 

De eerstvolgende stap was bestraling. Ondanks dat de kanker weg is, blijft bestraling nodig. Op dit moment bestaat de behandeling nog uit chemo en bestraling, hoe goed de chemo ook heeft geholpen. Er wordt al onderzocht of de bestraling in sommige gevallen kan worden weg gelaten (zoals bij mij, als de chemo al genoeg zijn best heeft gedaan), maar op dit moment hoort bestraling er gewoon bij. Prima, geen probleem!

 

Een paar weken later mocht ik voor het eerst bij het RISO (Radiotherapeutisch Instituut Stedendriehoek en Omstreken) in Deventer verschijnen. M’n internist dacht dat ik 15x bestraling nodig zou hebben, maar in Deventer kreeg ik te horen dat het maar 10x zou zijn. Nog beter!

Elke bestralingsronde duurt ongeveer een kwartiertje, vanaf hoi tot doei zeggen. En omdat ik elke dag in de (werk)week bestraling zou krijgen, ben ik er met 2 weken vanaf!

 

Op 11 oktober heb ik dan de eerste keer bestraling gehad. Ik ben er wel wat vermoeider door, en tijdens de bestraling zelf word ik licht in mijn hoofd en krijg ik een heel raar (ranzig) gevoel in mijn neus, wat gelukkig met een paar keer in- en uitademen voorbij gaat.

Vandaag heb ik de zevende keer bestraling gehad. Nog drie keer! Vrijdag mag ik weer naar de arts in Deventer, om de nacontroles te bespreken. Zaterdag krijg ik de laatste keer bestraling, en dan heb ik dat ook weer gehad!

 

Ik vind het wel spannend, eindelijk verder met echt leven. De afgelopen maanden zijn aan me voorbij gegaan, ik heb van behandeling tot behandeling, van afspraak tot afspraak geleefd. Natuurlijk heb ik ook genoten, zoals de eerste keer sinds de behandeling een heel biertje drinken zonder pijn! Of een half stokbrood met filet americain met uitjes, zout en peper (Yum!). En laatst zijn Wilfred en ik naar een chocoladefestival geweest, dat was ook echt heerlijk!

 

Maar eerst nog drie keer bestraling. Daarna zien we wel weer verder. Ook al denk ik stiekem al aan al het gebeuren erna..

 

Liefs,

 

Marcella

Advertenties
 

2 Responses to “I'm back!”

 1. Francis Says:

  Lieve Marcella,

  Fijn om te horen dat het beter met je gaat. Dat de chemo echt geholpen heeft. Super om te lezen hoe je je er doorheen hebt geslagen, ook al heb je misschien geen andere keus gehad. Hoop voor je dat dit alles snel achter de rug is en dat je, zoals je zelf zegt, weer ‘echt’ kan leven. Al waardeer je alles om je heen misschien wat meer, ook al zijn het maar kleine dingen zoals een heerlijk broodje filet american. Ik bewonder je enorm!

  Veel liefs, Fran

 2. sifra Says:

  Ik ben echt ontzettend trots op je! Die drie bestralingen nog en dan ben je gewoon klaar! En dan alleen nog maar leuke dingen (zoals de bende van Oss bekijken met heeeeeeel veel pizza, kipkluifjes en muffins:P)!
  Houd nog even vol!
  xx


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s